Учените са установили, че циркадният ритъм взаимодейства с нашия метаболизъм. Циркадният ритъм на човека включва физически, умствени и поведенчески промени, които следват цикъл от 24 часа, т.нар. биологичен часовник. Тези поведенчески модели се развиват в отговор на светлината и тъмнината и присъстват в повечето живи същества.

Два екипа учени са проучили как времето на деня може да повлияе на реакцията на тялото при тренировки.

Учени под ръководството на Гад Ашер от института "Вайцман" в Реховот, Израел са проучили в експерименти с мишки взаимовръзката между нивото на производителността и периодите от денонощието. Известно е, че почти всеки аспект на нашата физиология и метаболизъм е продиктуван от биологичния часовник, казва Ашер.

Мишките са били поставени върху бягащи пътечки в различно време от денонощието и работоспособността им била анализирана при по-голяма или по-малка интензивност на физическите упражнения. Мишките се представят по-добре във вечерните часове, което означава, че "мишата вечер" е по-добро време за тях да се упражняват.

Вечер нивата на съединение, наречено 5-аминоимидазол-4-карбоксамид рибонуклеотид (ZMP) които влияят върху производството на енергия и изгарянето на мазнини са по-високи. ZMP активира метаболитните пътища, които водят до разграждане на глюкозата и мастните киселини. ZMP е ендогенен аналог на AICAR (аминоимидазол карбоксамид рибозид), съединение, което някои спортисти използват за допинг, казва Ашер.

Освен това те са анализирали представянето при извършване на физически упражнения на 12 души и са стигнали до заключението, че във вечерните часове участниците са показали по-висока ефективност на тренировките, отколкото сутрин.

Втория екип ръководен от Паоло Сасоне-Корси, професор в Калифорнийския университет, потвърждават, че циркадният ритъм играе съществена роля в начина, по който тялото реагира на физическото движение. Въпреки че изследват различен компонент на упражненията, двете изследвания се допълват взаимно.

Екипа на Сасоне-Корси изследват по-нататък процеса, който води до разграждане на глюкозата и окисление на липидите (изгаряне на мазнини). Резултатите показват, че упражненията активират протеин, наречен хипокси-индуцируем фактор 1-алфа (HIF-1α) по различен начини в различните часове на деня. HIF-1α реагира на промени в нивата на кислород в телесната тъкан чрез стимулиране на определени гени.

Важно е обаче да се има предвид, че и двете проучвания са използвали мишки и че е трудно да се предвиди какви ще са резултатите при хора. Може да сте "ранно пиле", или може да сте "нощна птица", и тези неща трябва да бъдат взети под внимание, заключава Сасоне-Корси.

Тагове:    кое,    време,    деня,    трябва,    тренира

Източник:

От: 06:00 ч. на 02.05.2019 г.

В категория: Здраве

Регион: Национален

Прочитания: 147

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival