Днес 19 октомври е Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, смятан за небесен закрилник на покровител на България и застъпник на българския народ пред Бога. Св. Йоан Рилски е роден около 876 г. в село Скрино, Дупнишко и е починал на 18 август 946 година, на около 70 години, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира в каменна гробница, която е запазена и до днес.

Преди да напусне този свят, св. Йоан написва завет към своите ученици и към целия народ: "Ако ли се намери някой измежду вас, който сее плевели, раздори и други съблазни, такъв веднага го отстранете от вашето събрание, за да не обърне това в разяждаща живеница и да не се разпространи злото между добрите."

Да сме честити, че имаме такъв истински достоен сподвижник и учител на благочестието, на вярата на целия български народ. Това каза българският патриарх Неофит.

От 1996 г насам по инициатива на Българския лекарски съюз на днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Йоан Рилски е обявен за покровител на медиците. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си, откликва на всяка човешка болка, страдание и съкровено желание – на всеки, който с молитва и вяра търси неговото застъпничество пред Бога.

Честит празник!

Източник:

От: 15:50 ч. на 19.10.2018 г.

В категория: Здраве

Регион: Национален

Прочитания: 74

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival