Здравейте. Знам че поста ми е дълъг, затова съм го разделил на подзаглавия, за да не заспите докато го прочетете. :)Кой съм азПо професия съм програмист.Страдам от тежко ОКР от 2011, но лека полека през годините ми нацелиха лекарства които страшно ми помагат.Те ме извадиха от пълна безизходица и ме докараха до състояние на почти здрав. КПТ също много ми правиха, но според мен това не ми помогна много. Само лекарствата.Пия:
  • Есобел (есциталопрам) 30мг сутрин
  • Солиан (амисулприд) 200мг сутрин и 400мг следобед
Позитивната част: с каква дейност се занимавам успешноОт един месец насам работя за бивш мой шеф креативна компютърна работа, без да ми плаща, по много причини, една от които е да се тествам доколко съм готов да премина след това към работа за пари (каквато не съм вършил от 2012 насам поради лошото ми състояние). Справям се добре с работата, като дори ми действа много тонизиращо и ми носи трайно настроение. Само дето много време по време на работа се разсейвам с интернет-глупости, но това мисля че е от характера ми и ще го преодолея сам, а още повече ще го преодолея като почна реална работа за пари, където имам твърди работни задължения.Негативната част: защо искам да си намаля дозите на лекарстватаВсе още имам някои оплаквания обаче, които смятам че може да са от високите дози на лекарствата ми:(може да ги пропуснете ако не ви се четат, въпроса е че имам причини да пробвам намаляване на лекарствата)
  • често като говоря си губя мисълта (примерно веднъж на 1-2 дни, което като се има предвид че много малко значителни разговори провеждам, си е често). То това е нормално, и преди да се разболея от ОКР ми беше така, проблема е че сега не мога само за няколко секунди да се сетя какво съм искал да кажа, а става значително прекъсване на разговора докато се сетя, ако изобщо се сетя. Представете си да съм на бизнес среща или да водя презентация - много излагащо и проблемо е.
  • много имам нужда да си записвам някакви неща, включително за прости житейски неща извън работата
  • винаги роднина трябва да ме събужда по телефона и да не ме оставя на мира докато не се наплискам с вода. Сам не мога сам да стана. Или и да успея да стана сам, скоро след това пак сядам или лягам и лежа с часове без да искам. По десетки пъти натискам snooze бутона на алармата, и в един момент даже загубвам мотивация да стана и лежа до 17:00. Това става дума ако не ме събуди някой друг.
  • понякога съм сънен до 15:00, а и често ме боли глава като стана 0.5-1 час.
  • Трудно ми идва мотивация и "надъхване", освен като изпия голямо количество какао (което правя всеки ден, като заместител на кафето което не ми понася на ОКР-то). Също, в дни в които не съм на работа (уикендите), не мога да се "надъхам" и не изпитвам много задоволство от нещата които правя.
  • Мисля че ако почна работа за пари ще ми е много трудно да поемам някои видове отговорности
  • Имам нужда да спя по 10ч30мин всяка нощ за да съм в кондиция.
  • Понякога не вярвам достатъчно на паметта и вниманието си.
  • Иска ми се да не си натоварвам организма с толкова химия, ако е възможно.
Кратка история на лекарствата които пияПреди време ми намалиха солиана на 200мг/ден, от което аз страшно се влоших, и като го вдигнах обратно, се оправих.Мисля си обаче друго (подгответе се за кратка история).Първото лекарство което някога пих за ОКР-то е есциталопрам (който е антидепресант). Но тогава, за 10-те дни които го пих (само него, без друго), ми подейства само зле, трудно заспивах и имах повишени натрапливости. След време бях на солиан + сертралин (което е друг антидепресант), и бях средно подобрен. В един момент един лекар има геният да рискува и да махне сертралина а да ми върне есциталопрама, от което се подобрих изключително, вместо да се влоша. Тоест есциталопрама ми действа добре, но само ако е комбиниран със смекчаващото действие на антипсихотик като солиана. Сам по себе си е прекалено "груб"/"изострящ психиката". Поне аз така си го обяснявам.Сега какво следва от тези неща.Влошаването от намаления солиан не е било защото имам нужда от високата доза солиан, а защото се е махнал "смекчителя" на действието на есциталопрама.Извод как да намаля лекарствата разумноСледователно добър начин да намаля лекарствата ми е да намаля едновременно солиана и есциталопрама. Например солиана да стане 400мг/ден, а есобела 20мг. Така хем ще имам подкрепата и на солиана, и на есциталопрама (от които две лекарства и от двете имах огромно подобрение), хем няма да са на такива високи дози, хем ще имам достатъчно солиан че да "смекчи" действието на есциталопрама.Въпросът ми:Как ви звучи този план за намаляване на лекарствата?Ще го обсъдя и с лекаря, който ми нацели есциталопрама, но ме интересуват и още мнения - на лекари, и на пациенти които са минали по подобен път.Много благодаря предварително! :)

Статистика: Публикувано на от Stef5 — 25 Юни 2016, 17:33

Близки по темата

най-новите

Източник:

От: 18:00 ч. на 25.06.2016 г.

В категория: Здраве

Регион: Национален

Прочитания: 181

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival