''Поправките КТБ'', според които прокуратурата ще има право да спира частни сделки, ако те са от особен държавен интерес и застрашават националната сигурност, събира подкрепата на ГЕРБ, БСП и ДПС и най-вероятно ще влязат в сила, стана ясно след изявления на политическите им лидери.

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че те ще застанат зад корекциите в ГПК и НПК и припомни, че тези правомощия на прокуратурата са били отнети през 1998 – 1999 г. по време на мандата на Иван Костов, за да бъде извършена приватизацията без намесата на обвинението. Но социалистите искат подходът да е принципен и да не засяга само този казус, за да не се превърне в извънредно законодателство.

Янаки Стоилов също смята, че е редно прокуратурата да може да атакува определени сделки и гарантирано да може да иска решение от съда в кратък срок. А Атанас Мерджанов призова президента Росен Плевнелиев да разсекрети стенограмата от разговорите за КТБ, които се водиха при него преди месеци.

От ДПС също заявиха подкрепа за разширяването на правомощията на прокуратурата. Йордан Цонев дори припомни, че именно тяхната политическа сила първа е поискала промени в законодателството във връзка с КТБ, но тогава мнозинството отказало. Сега ДПС отново ще внесе предложенията си между първо и второ четене на промените в парламента.

''ДПС иска истината, цялата пълна нередактирана истина за КТБ'', заяви лидерът на партията Лютви Местан и призова да не се говори за банката като за митологема, в която се замесва ДПС. Той отправи призив и към ''въпросното лице'' Цветан Василев да не държи тайни в сейфовете и се обърна към всички партийни лидери да се присъединят към призива му.

Поправките в двата закона, които ще развържат ръцете на прокуратурата да спре сделките, ще бъдат внесени до края на днешния ден в Народното събрание, според думите на Данаил Кирилов. Той заяви, че главният прокурор или посочено от него лице може да прави това в ''изключителни случаи'', но не можа да обясни какво означава това. Според промените в ГПК тези правомощия на обвинението ще бъдат в сила не само когато става дума за интереси на държавата, но и на общините и гражданите, които ще получат особената закрила на закона.

Най-скептичен за тези поправки е главният прокурор Сотир Цацаров. ''Законът дава иключително силни правомощия на прокуратурата'', каза той и заяви, че това трябва да става само в случаи, когато трябва да се защити националният интерес, иначе крие риск обвинението да се намесва в гражданския оборот. Затова Цацаров нарече поправките ''безкрайно опасни за бизнеса''.

Поправките вероятно ще бъдат гледани много спешно в парламентарните комисии и ще бъдат гласувани бързо в пленарната зала, решени са депутатите.

Тагове:    герб,    бсп,    дпс,    твърдо,    зад,    поправките,    ктб

Източник:

От: 18:50 ч. на 31.03.2015 г.

В категория: Новини

Регион: Варна

Прочитания: 195

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival