Варненските общински съветници за пореден път отказаха да преименуват 220 варненски местности с турско-арабски и гръцки названия. Тази точка залегна в дневния ред на по искане на Костадин Костадинов.

Неговите колеги подкрепиха дебатите по темата, но с 19 гласа „за“, 7 ''против'' и 16 ''въздържал се'' предложението не успя да мине. Макар че никой от местните депутати не заяви открито, че е против, групата на ГЕРБ се въздържа, а от СДС-Да гласуваха против. Костадинов припомни, че темата за преименуването е многократно обсъждана, като по негови думи досега много малко съветници са се обявили против смяната на имената.

''Такова преименуване има в други градове – Пловдив, Бургас. Там са сменени имената на над 600 местности и се е случило за един ден, без да има проблеми в кадастъра или да се налага смяната на лични документи. Като изключим няколко човека в тази зала в даден момент всички са гласували ''за'' идеята. Това за което говоря се нарича задкулисие. Ако някой си мисли, че решението ще се вземе от нас, общинските съветници, се лъже. Предварително искам да благодаря на всички, които ще го подкрепят. Досега не съм чул аргументи защо не трябва да се върнат българските имена, като се има предвид, че някои от тях са били с български имена до 1990 година. Акчелар например е била Белица. В бъдеще никой няма да иска да има адрес на личната си карта с име Балъм дере или Ментеше. Тези названия са неразбираеми и нямат нищо общо с българската топонимна традиция'', каза Костадинов.

Николай Недков също подкрепи преименуването, като обясни, че не е националист, но това не значи, че няма национално самочувствие. Той даде за пример Турция, където по негови думи липсват местности и градове с български имена.

''Турските названия напомнят не за първото или второ българско царство, а за робството. В европейската част на съседна Турция няма нито едно запазено българско име. Примерно Лозенград не съществува като топоним. След няколко месеца изтича мандатът на този общински съвет. Досега не сме взели едно решение, което да потвърди нашето самочувствие и национална гордост. Смятам, че сега е времето да го сторим'', обясни позицията си Недков.

След като миналата година съветниците първо подкрепиха идеята за смяната на имената на 220 местности, преименуването стана повод за скандал между тогавашния областен управител Иван Великов и местните депутати. Великов върна решението за ново обсъждане, след което съветниците преразгледаха позицията си и гласуваха местностите да запазят историческите си имена.

Източник:

От: 20:30 ч. на 30.03.2015 г.

В категория: Новини

Регион: Варна

Прочитания: 80

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival