Това лекарство не трябва повече да се използва рутинно за предотвратяване или потискане на млечната секреция в следродилния период

Европейската агенция по лекарствата завърши общовалидно за целия ЕС преразглеждане на бромокриптин-съдържащите лекарства за предотвратяване или потискане на лактацията при жени в следродилния период.

Препоръката на Комитета за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) е, че тези лекарства могат да се използват за спиране на кърменето (в максимална дозировка до 2,5 mg) само в случаите когато има наложителни медицински причини за това, като преодоляване на по-нататъшен дистрес при жените вследствие на загуба на бебето им по време на или непосредствено след раждането, или при родилки с HIV инфекция, за които е противопoказано да кърмят. Бромокриптин повече не трябва да се използва рутинно за предотвратяване или спиране на млечната секреция, както и за облекчаване на симптомите на болка или подуване на гърдите в следродилния период. Тези симптоми могат да бъдат преодолени чрез предприемане на други мерки, като използване на различни начини и средства за придържане на гърдите или локално прилагане на лед или чрез прилагане на болкоуспокояващи лекарства при необходимост.

Комитетът също така стигна и до заключението, че бромокриптин не трябва да се използва при жени по това показание, изложени на повишен риск от сериозни нежелани ефекти, в т. ч. заболявания, които са свързани с повишено кръвно налягане, както и при налични тежки психични разстройства.

Информация за медицински специалисти:

http://bda.bg/images/stories/documents/pharmacovigilance/bromocriptine_hcp.pdf

Информация за граждани и пациенти:

http://bda.bg/images/stories/documents/pharmacovigilance/bromocriptine_patients.pdf

Източник:

От: 08:00 ч. на 01.08.2014 г.

В категория: Здраве

Регион: Национален

Прочитания: 170

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival