Трескава подготовка е обладала българските младежи за Нощта на Вси Светии, въпреки че не е нашенски празник

Въпреки че не е нашенски празник, както и Свети Валентин, Хелоуин (Нощта на Вси Светии) отдавна съблазнява българските младежи да го празнуват. Дегизирани като Граф Дракула или Пепеляшка обикалят дискотеки или домашни тематични партита, а малчуганите водени за ръчичка от мама, тате или бате звънят на съседски врати, за да си съберат бонбони. И ако това беше само част от сюжет на американски филм до преди години, то сега вече се среща често. Също като Празника на влюбените и Хелоуин буди ентусиазма на продавачи на сувенири, аксесоари и сладки изкушения, както и на жадните за положителни емоции и празници нашенци.

Разбира се не са малко и тези, които изобщо не обръщат внимание на нощта на 31 октомври, когато се смята, че духовете слизат на земята, но има и други, които спретват от сега страшни костюми и чакат с затаен дъх да изрекат фразата – Лакомство или пакост?

За разлика от страните, в които традиционно се празнува Хелоуин, и той е на почит най-вече сред малчуганите, които обикалят за сладкиши и близалки, у нас повече се радват тийнейджърите, които имат повод да се вмъкнат в зловещи или пък секси костюмчета и да се забавляват.

Из интернет пространството вече текат оферти за призрачни парти забавления или промоция на костюми. Най-лесната и евтина визия може да измайсторите от емблематични за дадено време дреха – като диско звезда или пък ретро джентълмен. С традиционна българска носия едва ли ще оберете погледите в някоя дискотека, защото масово се разхождат дами предрешени като котки, зайци и всякакви други сладки животинки, а и рискувате да прегреете от вълнения плат. Едни заешки уши струват около 2 лева, а мустачки може да се драснат върху лицето с молив за вежди или очи, но пък дават гаранция за весели спомени и усмивки.

В парти магазините има огромно разнообразие от щури хрумвания. Доста популярни са и ангелските крила, които също не са кой знае колко скъпи – цените варират от 5 лева до към 50. Зависи колко реалистичен херувим искате да сте. От магазини за весели костюми уточняват, че дяволските рогца също са актуални и никак не са скъпи. Вампирската визия обаче била класика, а за чене като от филм за граф Дракула ще се разделите с около 5 лева, а перелината е около 10, но пък ще докарате автентична визия. Капсули с изкуствена кръв допълнително ще внесат реализъм и страх у околните…

Масово костюмите за празника се появяват около средата на миналия век, когато и традицията „почерпи или ще ти напакостя” става неизменна част от празника. Най-голямото празненство за Хелоуин е Village Halloween Parade и е един от най-големите паради. Състои се в Ню Йорк и се посещава от повече от два милиона зрители и участници. То бележи началото си през 70-те години от майстор на маски в Грийнуич Вилидж.

Ако пък сте решили да поканите вкъщи гости и да си спретнете истинско Хелоуин вдъхновение и умеете да въртите черпака, то в интернет гъмжи от свежи и вкусни рецепти с тиква, но зловещ фасон – точно както му приляга на празника!

Тагове:    лакомство,    пакост

Източник:

От: 22:30 ч. на 22.10.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 118

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival