Вкусна кулинарна надпревара разкри майсторските умения на местните домакини

Петото поредно издание на Празника на ориза събра през уикенда в Християново жители и гости на старозагорското село. В селото се отглеждат и обработват 2 000 дка оризови полета, уточни кметският наместник Димка Минчева.

Тематичното събитие, посветено на зърнената култура, бе отбелязано с много музика и песни от оркестър „Тракия”, висок градус на настроението от всички присъстващи и традиционната кулинарна изложба. В нея своите апетитни шедьоври по изпитани рецепти представиха местните сръчни домакини. Примамливите изкушения, приготвени предимно от ориз – сарми, пълнени чушки, мляко с ориз, сладки баници, гъби с пилешко и ориз и др. – се надпреварваха за призовите места в категориите месно и безмесно ястие, и десерт.

В празничната програма под откритото небе се изявиха и гласовитите изпълнителки от фолклорния състав при НЧ „Съзнание-1933 г.”, а самодейците от новосформираната група за възстановяване на стари български традиции показаха нагледно обичая „Сеитба и жътва на ориза”.

Оризът е най-значимата зърнена култура за изхранването на човечеството. На него се пада над една пета от консумираната от хората енергия.

Източник:

От: 16:50 ч. на 22.10.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 93

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival