Най-много гласове в категорията събра старозагорският градоначалник

Г-н Тодоров, как приемате наградата "Кмет на гражданите"?

Дава ми голям стимул, да работя по-активно, защото гражданите са ми дали своето доверие. Мога да го оправдая само с много работа. Предизвикателството пред мен е, да се отблагодаря за това доверие и да направя така, че да се чувстват още по-добре в Стара Загора. Трябва да направим така, че градът да става все по-добър и хората да усещат, че техният кмет е близо до тях.

Как се чувствате като най-младия кмет, който печели подобно призвание?

Това, че съм най-младия кмет е още по-голямо предизвикателство за мен. Това има своите плюсове и минуси, но на мен ми дава мотив за по-голяма активност и себеотдаване в работата. Просто предизвикателството е много по-голямо. На моите години човек трябва да работи повече и да се доказва.

Кое е първото нещо, с което ще се захванете, след като сложите статуетката "Кмет на гражданите" на бюрото си?

Връщам се в общината и започваме работа по довършване на проектите, които сме започнали. Сега е краят на програмния период на еврофондовете и трябва да положим всички усилия да усвоим средствата по проектите. А през 2014 г., когато се отворят новите програми, да подадем проектите си и да гарантираме бъдещето на общината. На практика сега залагаме бъдещето си до 2020 г., тоест до 2015 г. всички проекти трябва да са готови, за да гарантираме бъдещето.

А имате ли готови проекти? Готови ли сте с интегрирания план за градско развитие?

Приключили сме интегрирания план за градско развитие. Той ще бъде внесен на тази сесия на общинския съвет, за да бъде одобрен. Другото много важно нещо, което трябва да свършим днес е, да подготвим техническите проекти по всички дейности – социална, културна, инфраструктурата. Имаме да оправяме междублоковите пространства на цели квартали. Имайки техническите проекти, като ги спечелим можем да вървим напред.

Брюксел иска вече интегрирани проекти, имате ли такива?

С общините, които са около Стара Загора вече обединяваме усилията си. С Казанлък имаме общи планове, тъй като Стара Загора има исторически забележителности от римско време, в Долината на тракийските царе пък може да се направи истоически преход към друга епоха. С Раднево и с Нова Загора също имаме нов проект за популяризиране на туристически атракции. С градовете, които са по магистрала "Тракия" пък винаги можем да направим общи инфраструктурни проекти.

Кой е най-големият проблем на града, който искате да разрешите до края на мандата?

Най-големият проблем на Стара Загора е екологията. Българските градове са много замърсени от фини прахови частици, оит автомобилен трафик и трябва да работим за повишаване качеството на градския транспорт и зелената система на града, за да гарантираме чист и зелен град в бъдеще. Това ще бъде голямо предизвикателство пред всички градове в света.

Близки по темата

най-новите

Източник:

От: 19:30 ч. на 16.10.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 237

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival