Шест авторски песни включва първото CD, което Валя Апостолова ще представи на 21 май на сцената на НЧ „Д. Полянов”- Карнобат. Издаването на албума е станало възможно благодарение на Община Карнобат. Валя ще пее заедно с вокална група „До ре ми”, с колеги от читалището, с приятели... Тя е избрала за начална песен „Камино” – едно определено вокално предизвикателство.

Валя Апостолова е родена 21 май 1967 г. Зодиите, на които е подвластна са две- Телец и Близнаци, но самата тя се определя повече като представител на Телец. Завършила е Средно музикално училище „Филип Кутев” в град Котел, специалност тамбура. Втората й специалност е народно пеене. Работи като музикален художествен ръководител в читалището в Карнобат и е учител по музика в СОУ „Хр. Ботев”.

С Валя Апостолова в навечерието на концерта й разговаря Нели Желязкова.

Коя е първата песен, която си харесала и си поискала да изпееш?

Обичам народната музика, но винаги съм клоняла повече към поп музиката. Може би първата песен, която ми е харесала, е „Утеха” на Лили Иванова.

А откога пея- не помня. Майка ми е разказвала, че още преди да проговоря, съм хващала единия край на въжето за скачане и държейки го като микрофон, съм пеела. Като ме питали какво пея, съм отговаряла: „Турски”.

Винаги съм пеела по- различен стил от това, което съм завършила. Гордея се, че съм завършила фолклор, мога да изпълнявам и народни песни, най- вече странджански фолклор.

Авторските ми песни никога не са били фолклорни, макар че моят род е кавалджийски- дядо ми е свирил на кавал. Свако, ми, Георги Пенев дълги години бе директор на котелското музикално училище, а леля ми- преподавател там. И двамата са завършили Музикалната академия в Пловдив.

Помниш ли първите си изяви на сцена?

Като ученичка в Котел съм участвала в тамбурашкия оркестър на училището и в народния хор. Може би в годините при ученето на средното ми образование, съм изявила желание да пея поп музика. Спомням си музикантите от онова време, които изпълняваха както я наричахме тогава ресторантска музика - китариста Живко Цанев, бай Петко, Наско Бонев, Вичо... С тях съм пяла за първи път естрадни песни. Едни път първите ми изпълнения са „Детелини” на Лили Иванова, „Топъл дъжд” на Силвия Кацарова, „Тишина” на Росица Кирилова и още много други...

Тагове:    валя,    апостолова,    празнува,    рожден,    първи,    диск

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival