Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави възпитаниците на старозагорската борцова школа

Зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави тримата спортисти, възпитаници на старозагорската борцова школа, които представиха достойно България на състезания в чужбина, в началото на 2013 година.

Състезателят по муай тай Костадин Костов, който спечели втора световна титла в Тайланд, беше удостоен с Почетен знак на Община Стара Загора и грамота, със заповед на кмета Живко Тодоров.

Състезанието е едно от най-престижните в света. Старозагорският състезател надви конкуренцията от 68 държави и за втора поредна година грабна златния медал.

Костадин е състезател на старозагорския клуб по кик бокс "Хара". С този спорт започва да се занимава преди 9 години. Сега се е насочил към професионалния ринг. И обещава още титли.

Зам.-кметът връчи бронзова статуетка на Херкулес и грамота на бореца Явор Янакиев, който се завърна с бронзов медал от европейското първенство по борба класически стил в Грузия. Явор Янакиев е почетен гражданин на Стара Загора от септември 2008 г., световен шампион по борба класически стил от Световното първенство през 2007 г. в Баку (Азербайджан), и бронзов медалист от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г.

Другият известен старозагорски борец Христо Маринов остана на пето място на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия. Той също получи грамота и релеф със символа на Стара Загора- лъвицата с лъвчето.

Община Стара Загора се отнася с особено уважение към успехите на своите спортисти, защото това прави и градът ни по-значим. Изпитваме голяма гордост, когато по спортните подиуми се чува българският химн и се развява българският флаг. С тези думи зам.-кметът Иванка Сотирова поздрави спортистите от името на кмета Живко Тодоров и ги увери, че имат подкрепата и признанието му за вложените усилия и постиженията си.

Заедно със спортистите на церемонията присъстваха треньорите Красимир Коруков от СК по кик бокс „Хара“ и Петър Манев –първият треньор по борба на Явор и Христо.

Общо 80 спортни клуба в Стара Загора получават финансиране от общината, отбеляза по време на пресконференцията гл.експерт „Спортни дейности“ Асен Асенов. Той призна, че може би елитните спортисти трябва да получават по-голямо внимание от страна на администрацията.

Костадин Костов е на 25 години и е от Стара Загора. За втора поредна година завоюва световна титла по муай тай в тежката категория на състезание в Тайланд, едно от най-престижните в света. Висок е 198 см., 110 кг. Негов треньор е Красимир Коруков. Той няма загуба в България от 2004 година.

Явор Янакиев е роден на 3 юни 1985 г. в град Стара Загора. Започва да тренира борба класически стил от 1997 г. при треньора Петър Манев. Многократен републикански шампион за момчета-кадети, юноши и мъже. За неговата спортна кариера ключова роля играе тренъора и все още състезател Димчо Бонев. Завършва средното си образование в СОУ „Тодор Каблешков“, Стара Загора (2004).

Световен шампион по борба класически стил от Световното първенство през 2007 г. в Баку (Азербайджан), и бронзов медалист от летните олимпийски игри в Пекин през 2008 г.. През септември 2008 г. е обявен за почетен гражданин на Стара Загора.

Явор Янакиев спечели бронзов медал на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия.

Христо Маринов е български състезател по класическа борба, категория до 84 кг.) световен (2010) и европейски шампион (2012). Роден е на 14 март 1987 г. в Стара Загора. Личният му треньор е Стоян Добрев. Участва на Летните олимпийски игри Лондон през 2012 година, където отпада в първия мач. Христо Маринов остана на пето място на европейското първенство по борба класически стил 2013 в Грузия.

Тагове:    община,    стара,    загора,    награди,    елитни,    спортисти

Близки по темата от друг източник

с близки дати

Близки по темата

най-новите

Източник:

От: 17:50 ч. на 09.04.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 181

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival