Да постави темелите на нещо позитивно и здраво в селското стопанство, е амбицията на земеделския министър в служебния кабинет

Уважаван от свои и чужди – така служебният премиер Марин Райков представи новия земеделски министър, проф. Иван Станков, ректор на Тракийския университет. Левите му убеждения не са тайна за никого, преди време той дори беше общински съветник в групата на левицата в местния парламент на старозагорци. Упорито се говореше, че на тези парламентарни избори през май ректорът на старозагорския ВУЗ най-вероятно ще води червената листа. Безспорният авторитет на проф. Станков като учен обаче признават политиците и отляво, и отдясно.

След завършване на Селскостопанската академия младият зооинженер

започва кариерата си от най-ниското стъпало – бригадир в кравеферма на АПК-Болярово. Мястото за зоотехник висшист било заето от местен „практик”. Имал право да откаже, но шефовете го притиснали по още един параграф: „Или ставаш бригадир, или връщаш парите по договора!”. Родителите на Иван - той е родом от близкото до Болярово село Ружица, нямали възможност да го издържат в София и той сключил договор с АПК-то след като завърши да работи тук най-малко 5 години. Младежът не само си изпълнил коректно договора, но и останал в АПК-то цели 9 години. Без протекции и привилегии, само с работа превземал едно по едно стъпалата в професионалната си кариера. След 3-годишния бригадирски стаж го назначили зоотехник във фермата, после станал отраслов зоотехник на 20 села и т.н. Когато дошли пришълците в т.нар. Република на младостта, уж, за да върнат живота в Странджа, Иван вече бил главен зоотехник. (...)

Целия материал може да прочетете в списание "7 ДНИ" брой 11 от 25 март 2013 година

Тагове:    проф,    станков,    станал,    учен,    инат

Източник:

От: 08:30 ч. на 25.03.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 119

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival