Според новия земеделски министър проблемите в сектора са много, ще се прави бизнес съвет и стратегия

„Проблемите в аграрния сектор наистина са безбройни. Първото нещо, което аз направих е да помоля всеки директор на дирекция да ми даде отчет за свършеното до тук. Запознах се с докладите и виждам, че нещата са наистина крайни, много работи има да се направят”, каза за списание „7 ДНИ” проф. Иван Станков, досегашен ректор на Тракийския университет и новоназначен министър на земеделието в служебния кабинет. За поста той беше поканен от президента Росен Плевнелиев, докато е в правителството университетът ще се ръководи от зам.-ректора проф. Иван Въшин.

„Най-напред трябва да се подготвим за усвояването на европарите. Това е много важно, защото се предвиждат големи средства, но те не се усвояват по най-добрия и правилен начин. Този въпрос беше поставен и на срещата в Брюксел, на която бях сега в неделя. На нея бяха обсъдени новите варианти на общата селскостопанската политика по програма 2020. Представихме някои приоритети за България, проблемите на малкия и средния бизнес в животновъдството и зеленчукопроизводството и въобще в целия отрасъл”, обясни проф. Станков.

Намеренията на земеделския министър е като се завърне от чужбина да събере на среща всички представители на асоциации и неправителствени организациии, свързани с бранша, да се създаде един бизнес съвет с тяхна помощ и от тук нататък да се мисли за стратегия.

„Това е в най-близък план, което планирам като действие, защото времето е много кратко и ние трябва да създадем предпоставки за една по-нормална работа в сектора”, признава новият земеделски министър, като си пожелава да е здрав и да удържи на темповете на работата.

Същевременно неговият заместник в ректорското кресло проф. Въшин представи пред медиите проекта за „Подобряване на образователната инфраструктура в Тракийски университет – Стара Загора чрез комплекс мерки”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Регионално развитие 2007-2013 г”, съфинансирана от ЕС чрез европейския фонд за регионално развитие. Проектът продължава до 2014 година. Благодарение на него ще бъде подменена дограмата във ВУЗ-а, ще се направи топлоизолация на фасади и подове, ще се инсталира асансьор за хора с увреждания и ще се модернизира Университетската библиотека.

Тагове:    проф,    станков,    най,    важното,    усвоят,    европарите

Източник:

От: 19:00 ч. на 21.03.2013 г.

В категория: Общество

Регион: Стара Загора

Прочитания: 106

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival