...

България ще получи близо 29 милиарда евро европейски средства в следващите години, обяви премиерът Бойко Борисов, където близо пет денонощия лидерите на ЕС дебатираха финановата рамка на съюза.

 България е една от страните, които ще получат повече пари, над 1 млрд евро повече в новия бюджет на ЕС и за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места, каза Борисов. Запазва се европейското финансиране за Кохезионната и Селскостопанската политика, като за кохезионна политика са заложени 9 млрд евро, което е с 800 млн повече от настоящата Многогодишна финансова рамка.

Общият размер на средствата предвидени за България по новата Многогодишна финансова рамка и по Пакета „Следващо поколение ЕС“ е близо 29 млрд евро. „Ние сме една от малкото страни, които ще получат повече пари по новата рамка. И това при положение, че общият размер на новата многогодишна финансова рамка е с 62 млрд евро по-малко от настоящата“, изтъкна Борисов. Друг много важен момент за България е финансирането по Фонда за справедлив преход – половин милиард евро са предвидени за България по него. За защита на външната граница на ЕС, България ще получи общо над 200 млн евро за миграция и сигурност по МФР. В новия европейски бюджет се потвърждава и ангажиментът на ЕС към страните от Западните Балкани, за което България винаги е настоявала.

По Пакета „Следващо поколение ЕС“ България ще може да разчита на над 7,7 млрд евро грантове. Основната част от тези средства в размер на над 6 млрд евро са в рамките на Механизма за възстановяване и устойчивост, чрез който ще се финансират публични инвестиции и реформи с цел възстановяване от кризата и за постигането на устойчива, климатично неутрална, дигитализирана и ниско въглеродна икономика. В допълнение към средствата за Кохезионна политика от МФР, България ще получи и над 650 млн евро по Инструмента REACT-EU, който влиза в Пакета „Следващо поколение ЕС“. Те са предвидени за преодоляване на социално-икономическите последици от кризата. В допълнение към средствата предвидени за нашата страна по Фонда за справедлив преход по МФР, в Пакета „Следващо поколение ЕС“ така са включени и над 600 млн евро за България.

Общият размер на Многогодишната финансовата рамка за следващите 7 години на съюза ще бъде 1 трилион и 74 млрд евро, а общият размер на Пакета „Следващо поколение ЕС“ ще бъде 750 млрд евро.

В Пакета „Следващо поколение ЕС“ 390 млрд евро ще бъдат предоставени на държавите членки безвъзмездно, което са т.нар. грантове. Държавите членки ще могат да ползват и 360 млрд евро под формата на заеми, при възможно най-благоприятните условия, произтичащи от високия кредитен рейтинг на ЕС.

 

Парите и правосъдието

 

За първи път спазването на върховенството на закона от страните в ЕС се превръща в решаващ критерий за разпределението на бюджетните разходи между страните от Европейската общност. Това обяви ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел на пресконференция след почти петдневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Сега размерът на субсидиите от бюджета и фонда за възстановяване на ЕС е пряко свързан със съблюдаването от страната на основните принципи на демокрацията. Първоначалната версия на окончателния документ предполага автоматично намаляване на плащанията към страна, която Европейската комисия уличи в несъблюдаване на европейските стойности.

По предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел обаче механизмът за надзор е радикално облекчен – този въпрос ще бъде обсъден на срещите на върха на ЕС, съобщава БГНЕС. 

По темата за върховенството на закона се постигна съгласие, прецизиране каква точно трябва да е обвързаността между финансирането и върховенството на закона - това трябва да е прозрачен процес зачитащ принципа на обективност, недискриминация и еднакво третиране на всички страни членки, въз основа на подход почиващ на доказателства, пише в съобщението на правителствения пресцентър.

Европейските лидери стигнаха до съгласие да се върви напред с общи решения чрез европейския комисар, в чийто ресор е здравеопазването.

 

Вижте още:

Защо не забогатяваме от еврофондовете Повече корупция – по-малко инвестиции

Тагове:    млрд,    евро,    българия,    следващите,    години

Близки по темата

най-новите

Източник:

От: 23:30 ч. на 21.07.2020 г.

В категория: Общество

Регион: Национален

Прочитания: 218

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival