...

Докато обществото смята, че успехът се постига без усилия, ще има още много смърт

 

Отглеждани в лукс и без любов. Такова поколение расте. Млади момичета и момчета, които и ден в живота си не са положили усилие, за да постигнат нещо сами. Деца, чиито родители компенсират липсата на внимание със скъпи играчки. Закърмени с нагласата, че за да успееш, трябва да си близък с точните хора, а не да работиш.

Когато давате на детето си всичко без да изисквате от него и да поставяте граници, резултатът е разглезен лигльо, който не познава стойността на нещата. За него и човешкият живот няма стойност.  

„Ти знаеш ли кой е баща ми?“, „Знаеш ли коя е майка ми?“, „Махни ми се от пътя с тоя трошляк“, „Трябва да се шари“... За тези деца „обикновените“ хора не съществуват. Те не знаят думи като ценности или добродетели. Присмиват се на онези, които работят и спазват правила. Тези деца са жертви – на обществото и родителите си.

 

 

 

Простотията уби Милен Цветков. Усещането, че мама и тате могат да купят всичко и очакването, че ще го направят, само защото така са се родили - в специално семейство.

Внушението, че всички, които не крадат, не лъжат, не носят маркови парцалки или не карат скъпи автомобили, са прошляци и цървули. Че всички, които не пазаруват по високите етажи в моловете, са второ качество.

Чувстват се безнаказани, защото щом имаш пари, значи всичко ти е позволено. Можеш да си купиш книжка, можеш да си купиш джипка, можеш да си купиш "спокойствието", че си сам на пътя. Докато не убиеш човек.

 

 

Дали е виновен Кристиан Николов, че е седнал в луксозния джип след като е пушил трева и е употребил амфетамини? Осъзнава ли какво е направил? Дали му е за пръв път да се качи в мощен автомобил, за който не е работил? И за пръв път ли му е да не спазва правилата, които не важат и за останалите като него? Дали е имало други случаи, в които животът на някой, който спазва тези правила, е бил застрашен заради надрусан или пиян младеж в мощна кола? Дали това е първият случай на смърт заради дрога на пътя? Не. И едва ли ще е последният.

Причината всеки път да задаваме едни и същи въпроси, не е в правилата за движение. Проблемът е в манталитета. В реалността, че ако познаваш точните хора, можеш да получиш хиляди и милиони от европейските фондове, можеш да получиш общински поръчки, можеш да получиш предимство пред конкуренцията... Това виждат децата, които растат по лъскави партита или са оставени сами в луксозните къщи на грижата на детегледачки. На тях им купуват образование, купуват им приятели, купуват им престиж... Те пият кафе на цената на надницата на простосмъртните.

Но, когато не си си помръднал пръста, няма как да научиш разликата между добро и зло... Иначе, законът е неясен, наказанията са плаващи, а правилата са спорни – за да дадат възможност за измъкване в именно такива ситуации.

 

Това, което се случи вечерта на Великден на кръстовището при мол „Парадайз“, не е изключение. Може би, ако жертвата не беше известен журналист, нямаше да се вдигне толкова шум. Заради намаления състав на екипите в медиите, които работят в празничните дни на карантина. Може би нямаше да бъде задържана и майката на шофьора, която пък сподели, че не е давала джипа на сина си... Може би нямаше да бъде задържан син на депутат, избягал от местопроизшествието... А може би все пак щеше да се вдигне шум, защото дрогиран и неадекватен 22-годишен младеж с мощен автомобил е отнел брутално човешки живот. Но после какво? Ще понесе ли това момче наказанието си, или и ще постои известно време в ареста и после отново ще се качи на джипа на родителите си?

Всички сме виновни. Докато неспазването на правилата си има цена, ще има още много убити на пътя. Докато обществото смята, че успехът се постига без усилия, ще има още много смърт.

 

Вижте още:

Пътната безопасност: Споделена (без)отговорност Влизат в сила новите правила за движение

Тагове:    простотията,    убива

Източник:

От: 22:00 ч. на 21.04.2020 г.

В категория: Общество

Регион: Национален

Прочитания: 123

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival