...

85-годишната актриса подбра свои филми за Netflix по случай Международния ден на жената

 

Много преди корейският „Паразит“ да триумфира на "Оскарите", София Лорен стана първата актриса, спечелила награда "Оскар" за роля, която не е на английски език. Годината е 1961 г.,  филмът е „Две жени“ - силна драма от Втората световна война. До този момент Лорен беше ветеран с почти 50 филма, но тази роля промени живота й.

"Преди да направя „Две жени“, бях изпълнител. След това станах актриса“, казва Лорен пред BBC.

„Две жени“ е един от многото филми, които тя прави с режисьора Виторио Де Сика. "Той ме научи да вярвам в себе си и да разбирам, че колкото и много хора да искат да контролират съдбата ми, аз и само аз съм капитан на моя собствен кораб", казва звездата.

Възхищението е взаимно. "Лорен е създадена по различен начин, държи се по различен начин, влияе ми различно от всяка жена, която познавам", казва Де Сика.

 

 

След този филм Лорен играе с холивудски звезди като Кари Грант (Houseboat, 1968) и Пол Нюман (Lady L, 1965), и получи втора номинация за "Оскар" за италианския филм "Брак" от 1964 година. В родината си тя спечели шест награди „Давид ди Донатело“ за най-добра актриса - рекорд, който не е подобряван и до днес.

Но изкачването й към звездите далеч не било сигурно. София Лорен е родена в крайна бедност в Неапол през 1934 г ., отгледана от самотна, бедна майка в непоколебима католическа страна в разгара на фашизма. Наричали я "Клечка за зъби" заради кльощавите крака, но животът й се променя, когато се явява на конкурс за красота на 15 години. Лорен стига до финала и в крайна сметка започва да учи актьорско майсторство, което води до първата й филмова роля през 1950 година.

За цялата си кариера е работила само с една жена режисьор - Лина Вертмюлер. „Лина е като голямата ми сестра. Ние се обичаме, борим се, измисляме се, но винаги имаме голяма привързаност и уважение един към друг. Да имаш женско око зад камерата е нещо специално. Жените са страхотни с детайлите, наслаждават се на дребните моменти. Те не крещят, не командват. Те предлагат, вдъхновяват. Обичам да работя с жени режисьори. Искам да работя с още“, казва пред BBC Лорен.

На въпрос как може да стане това, при условие, че само 10% от режисьорите в най-добрите холивудски филми са жени, Лорен казва, че мечтае хората да бъдат съдени само по техните умения и таланти, а не по техния пол, но за да се случи това, условията на състезанието трябва да се изравнят и да има среда, в която жените получават време и възможност да упражняват своя занаят.

„Ето защо е от първостепенно значение да се популяризират жените и да им се предоставят възможности за режисура, писане и заснемане на филми, всички области, където мъжете са и остават преобладаващият избор. Но след като прекъснем този модел и игралното поле е изравнено, може би най-добрият човек ще спечели“, смята София Лорен.

 

Лорен остава една от най-големите красавици на киното, заедно с Мерилин Монро, Елизабет Тейлър и Ава Гарднър, а най-добрите й роли са на потиснати силни жени. Тази тема продължава и в последния й филм „Животът пред теб“, в който играе жена, оцеляла в Холокоста, която се сближава с 12-годишен сенегалски имигрант. Филмът ще бъде разпространен от Netflix - с когото Лорен си партнира, за да отбележи Международния ден на жената (8 март), като подбира любимите си филми и телевизионни предавания, за да поздрави жените.

Филмът е по романа на Ромен Гари. Това е историята на мадам Роза, оцеляла в Холокоста и пенсионирана проститутка. В здрача на годините си, тя има в дома си импровизирано детско заведение за деца на други проститутки имигранти.

„Филмът не би могъл да бъде по-навременен: говори за толерантност, интеграция и определя съвременното семейство. Много се гордея с това и толкова се вълнувам, че се захванах да работя с толкова невероятно еклектичен актьорски състав, не на последно място и моят партньор с участието във филма Ибрахим Гуей, 12-годишно сенегалско момче, което никога не е играло в живота си и направи невероятна роля като Момо“, казва актрисата.

Изборът на 85-годишната актриса е нейният филм от 1954 г. „Златото на Неапол“ и телевизионната драма „Короната“. Други звезди, които са участвали в инициативата на Netflix, са Ава Дувернай, Салма Хайек, Джанет Мок, Лавърн Кокс, Сесилия Суарес и Мили Боби Браун - чиито селекции включват заглавия като „Брачна история“, „Париж гори“, „Мис Американа“ и „Рома“.

 

Вижте още:

Корейският „Паразитът“ триумфира на „Оскарите“ Любовта в „Бохемска рапсодия“ стана реалност

Тагове:    софия,    лорен,    жените,    режисьори,    крещят

Източник:

От: 09:00 ч. на 07.03.2020 г.

В категория: Общество

Регион: Национален

Прочитания: 147

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival