...

Глобалните приходи от продажбата на ядливи насекоми ще се увеличат до 8 млрд. долара през 2030 г.

 

Сейха Соун показва нагледно как ще се храним в бъдеще и хвърля в тигана шепа щурци и брашнени червеи. Докато насекомите цвърчат на газовата печка с чушки и зелен пипер, Соун овалва в панировката и една свежа тарантула. С другата ръка позволява на един от неговите специалитети да се плъзне в горещата мазнина: пролетни рулца с пълнеж от мравки.

Соун работи като главен готвач в специален ресторант в камбоджийския град Сием Реап: неговият обект се нарича Bugs Cafe и сервира насекоми, паяци и скорпиони в собствен стил: хамбургер "Bug Mac" с микс от мравки, пчели и гъсеници вместо мляно месо, както и сандвич с фета, приготвена от тарантули и супа от ларви на колорадски бръмбaри по сладките картофи.

„Искам да покажа тук, че насекомите не са отвратителни", казва Соун, който е работил преди това за петзвезден хотел в столицата на Камбоджа Пном Пен, преди да стане готвач на насекоми. „Напротив, можете да ги използвате за приготвяне на прекрасни ястия", твърди камбоджанецът в материал на германския Handelsblatt, цитиран от investor.bg.

Яденето на насекоми не е рядкост в Югоизточна Азия. Пържени щурци и гъсеници се продават от десетилетия по уличните сергии в районите на нощния живот на Банкок или селските пазари във Виетнам. Ако вярвате на диетолозите и предприемачите, традиционната закуска от Далечния Изток е изправена пред възход: Според редица проучвания насекомите могат да играят важна роля в бъдеще като евтин и екологично чист източник на протеини, за да изхранват устойчиво нарастващото световно население. Редица стартъпи и топ готвачи възнамеряват да привлекат западните потребители към този вкус. 

 

Камбоджа - новият туристически магнит

 

Сием Рип, родното място на шеф готвача на Bugs Cafe Соен, се намира в североизточната част на Камбоджа и е най-известно с гигантския исторически храмов комплекс Ангкор Ват. Миналата година градът привлече повече от 2,5 милиона чуждестранни туристи. Чужденците са и основната таргет група в ресторанта за насекоми на Соун. „Много хора са любопитни“, казва той. „В крайна сметка европейците никога не влизат в контакт с този вид храна. Те познават само говеждото, свинското и пилешкото. Струва си да опитате нещо различно“.

В кафенето тук менюто Discovery за един или двама души струва 15 долара – с пролетни рулца от мравки, гигантско шишче от различни насекоми, крокети от брашнени червеи, поничка от тарантула и тиган с гъсеници и щурци. Въпреки огромната кулинарна жажда за приключения, все повече се съмняваме дали този експеримент си струва.

Не е нужно дълго да търсите добри аргументи: във времена на сериозни климатични промени и оскъдни ресурси на околната среда почти всичко говори в полза на насекомите като основна храна. За да получите същото количество протеин чрез говежда пържола под формата на печени на барбекю насекоми, е необходимо по-малко от една десета от фуража и обработваемата земя. Консумацията на вода на кравите е повече от хиляда пъти по-висока, а отделянето на парникови газове е около сто пъти по-голямо от това при насекомите.

Именно заради тези предимства Световната организация за храните към ООН FAO от няколко години популяризира навлизането на насекомите в чиниите. Тя гледа на това решение като на идеален начин за посрещане на нарастващите нужди от храна за деветте милиарда души, които ще живеят на Земята след две десетилетия - по един наистина екологичен начин.

Маркетолозите също виждат огромен потенциал: Проучване на Meticulous Market Research предполага, че глобалните приходи от продажбата на ядливи насекоми ще се увеличат от настоящите няколкостотин милиона долара до малко под 8 млрд. долара през 2030 г.

 

Новите кандидати за бизнес слава

 

И предвид високите очаквания и климатично благоприятните условия за отглеждане съвсем логично в Азия се появиха редица стартъпи,  които възнамеряват да се възползват от тенденцията: Life Origin от Малайзия отглежда черни мухи (от англ. - Black Soldier Fly) и прави от тях бургер месо. Подобна е идеята впрочем и на българския стартъп „Насекомо" АД на дългогодишните мениджъри и предприемачи Олга и Ксавие Марсенак и биолозите Селин и Марк Болар, които основават първата в Източна Европа компания за разграждане на органични отпадъци чрез ларвите на черната муха, които впоследствие могат да бъдат използвани за високопротеинова храна в животновъдството. Сигапурският стартъп Insectta пък преработва ларвите на същата муха в храна за животни.

Ento от Куала Лумпур предлага на пазара печени щурци в модерни опаковки под формата на органична закуска. Cricket Lab от Северен Тайланд и Cricket One от Виетнам произвеждат тонове брашно от насекоми, което се озовава в енергийни барчета в германските фитнес студиа. А Thailand Unique предлага онлайн магазин за брашнени червени и брашно от скорпиони в консерви.

Както в Камбоджа, така и в столицата на Тайланд има готвачи, които искат да отнемат фактора „шок“ от насекомите и да ги установят като основна съставка при повече или по-малко обикновеното посещение на ресторант. В своя ресторант в Банкок  „Insects in the Backyard“ Сурасит Бутама сервира екзотични за европейците ястия, като супа от кестенови гъсеници и тирамису от копринени буби. В Сием Рип главният готвач на Bugs Cafe Сейха Соун залага най-много на донъта от тарантули. „На мен лично най-много ми харесва“, казва той. Консистенцията на големия почти колкото палеца паяк му напомняла на рейнбоу раците с мека черупка. 

„Коремът на паяка има вкус на нещо като пилешки дробчета“, казва той. А вие бихте ли се доверили на такава препоръка? 

 

Източник: Investor.bg

 

Вижте още:

Хумусът – пастата, която може да нахрани света Трябва да ядем по-малко месо, за да спасим Земята Времето изтича: Очаква ни война за ресурси

Източник:

От: 17:10 ч. на 18.12.2019 г.

В категория: Общество

Регион: Национален

Прочитания: 150

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival