...

В социалните мрежи се води истинска война срещу забрана, въведена от много компании

 

Хаштаг „забрана за очила” набра популярност в Япония, а в социалните мрежи разпалено се дискутира ограничението, което е въведено от няколко компании. Повод за това е филм, излъчен по телевизия Nippon за това, как в много японски фирми работодателите принуждават своите служителки да се откажат от очилата в полза на контактните лещи. Това се случвало, дори когато са налице медицински противопоказания за ползването на лещи. Аргументът бил, че очилата правели служителките да изглеждат по-малко дружелюбни.

 

Изискването жените да се появяват на работа с обувки с висок ток, но без очила, е отражение на старото традиционно японско мислене, което обаче няма никаква връзка с качеството на тяхната работа и е дискриминационно, смятат експерти, цитирани от BBC. 

От своя страна, привържениците на неформалната забрана твърдят, че очилата не се съчетават с традиционните японски дрехи. В отговор са публикувани снимки на известни хора, облечени в кимоно и носещи очила.

 

През март в японските социални мрежи по подобен начин започна кампания срещу изискването служителките да носят на работа грим. В началото на годината възмущение предизвика искането жените да ходят на работа, обути в обувки с висок ток. Тогава стана популярен хаштагът #KuToo, съставен от думите kutsu (обувка) и kutsuu (болка) – по аналогия с #MeToo. Посланието е, че никой няма право да задължава жените да носят обувки, които не са им удобни.

 

Вижте още:

Дронове срещу преумората Барът с маймунките Магията, наречена сакура

Тагове:    японките,    искат,    очилата

Източник:

От: 12:20 ч. на 14.11.2019 г.

В категория: Общество

Регион: Национален

Прочитания: 137

ВАЖНИ

ИЗБРАНИ

ИНТЕРЕСНИ

 

© copyright ® 2024 iztochnik.com, собственост на insert.bg. Изработка на сайт от Valival